Hoe werkt kinderopvang in Nederland?

kinderopvang in Nederland

Gezinnen maken in Nederland op verschillende manieren gebruik van opvang voor hun kind(eren), denk aan kinderopvang, een gastouder of bijvoorbeeld informele opvang (zoals familie). Op onze kinderopvanglocaties bieden we kinderdagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang aan. In Nederland is kinderopvang geen publieke voorziening, er is dus niet gegarandeerd voor alle kinderen plek. 

Kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf is het hele jaar op werkdagen open. De meeste kinderdagverblijven zijn vanaf 7.30 tot 18.30 uur open. Op een kinderdagverblijf zijn kinderen van 0 tot 4 jaar welkom. Het kinderdagverblijf zorgt voor eten, drinken, fruit en luiers. Bij de meeste Nederlandse kinderdagverblijven komen kinderen 2 dagen per week, je deelt dan dus eigenlijk een plek met andere ouders. Op de internationale kinderdagverblijven kiezen ouders vaak voor vier of vijf dagen opvang per week.

Buitenschoolse opvang (bso)

Als een kind 4 jaar wordt gaat deze naar school. Na school kan een kind naar de buitenschoolse opvang, zij halen je kind op van school en zorgen voor een leuke middag inclusief fruit en drinken. Je kind kan hier spelen, ontspannen en deelnemen aan wisselende activiteiten.

Hoeveel kost kinderopvang?

Met onze rekentool kun je eenvoudig zien wat jouw werkelijke maandelijkse kosten zijn voor onze kinderopvang of buitenschoolse opvang. Vul jouw situatie in en wij berekenen de netto kosten van de gekozen kinderopvang.

Wil je meer weten over de Belastingdienst en toeslagen? BOinK (de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang) heeft een tool ontwikkeld die ouders stap voor stap helpt bij het aanvragen en wijzigen van kinderopvangtoeslag. Bezoek direct de website.

De ontwikkeling van jouw kind

Een consultatiebureau (CB) is een organisatie die de gezondheid, ontwikkeling en groei van je kind in de gaten houdt. In de regio Eindhoven heet het GGD Brabant Zuid-Oost. Bij de GGD krijg je hier gratis medisch advies voor je kind. Vanaf de geboorte totdat je kind vier jaar is, breng je regelmatig een bezoek aan het consultatiebureau. Hier krijgt je kind zijn vaccinaties en kun je terecht met al je vragen.

Populaire onderwerpen over kinderopvang

Baby in box Columbus Eindhoven

Kosten

We snappen dat je benieuwd bent naar de kosten van kinderopvang. Gebruik onze handige rekentool om snel en makkelijk de maandelijkse kosten te...
Lees meer
Tweetalige Kinderopvang bij Childcare Eindhoven

Tweetalige kinderopvang

Plannen om in de toekomst voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken? Dan kan het zomaar zinvol zijn om daar nu al rekening mee te houden bij...
Lees meer